A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Поновлення батьківських прав в Україні

Дата: 26.04.2023 10:01
Кількість переглядів: 181

Підстави для поновлення в батьківських правах

У батьків, яких було позбавлено батьківських прав є можливість їх поновити. Законом для цього передбачений порядок, а саме, як поновлення так і позбавлення батьківських прав має відбуватись в судовому порядку. Поновити батьківські права хоча би комусь з батьків просто необхідно, якщо судом винесено рішення про відібрання дитини у батьків.

Так, відповідно до законодавства України, поновити батьківські права можливо, але лише у випадку, якщо поведінка батьків суттєво змінилась на краще.

Пам’ятайте, що позбавлення батьківських прав має безстроковий характер. Але, у разі, коли у способі життя батьків, які були позбавлені батьківських прав, відбуваються суттєві зміни на краще, суд за їх заявою може поновити їх в правах.

Проте, не варто вважати, що поновити батьківські права можна безспірно. Закон зазначає, що поновити особу в батьківських правах прав неможливо, якщо дитина була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом. Також, поновлення батьківських прав неможливе, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття.

Додатково варто зазначити, що правило, котре міститься в законі про поновлення батьків у правах, є дійовим стимулом для зміни поведінки батьків. Суд перевіряє, наскільки змінилася поведінка особи, що позбавлена батьківських прав та наявність обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав. Після такої перевірки суд ухвалює рішення відповідно до інтересів дитини.

Такі справи розглядаються лише за заявою особи, позбавленої батьківських прав, а відповідачем може бути інший з батьків (опікун, піклувальник чи особа, в сім’ї якої проживає дитина) або орган опіки та піклування.

Документи для поновлення батьківських прав

Отже, для поновлення батьківських прав необхідно подати позовну заяву до суду до якої слід долучити наступні документи:

  • рішення суду про позбавлення батьківських прав;
  • акти обстеження умов проживання батьків;
  • характеристики як за місцем роботи, так і за місцем проживання;
  • довідка лікаря, що позивач пройшов курс лікування від алкогольної залежності, психічно здоровий, тощо;
  • інші докази, що засвідчують виправлення позивача чи інші умови, за яких було позбавлено батьківських прав;
  • висновок органу опіки та піклування щодо можливості поновлення позивачів у батьківських правах.

Після подання позовної заяви з усіма необхідними доказами, суд приймає позовну заяву до свого провадження та призначає судові засідання.

Під час розгляду справи, суд всебічно вивчає усі обставини, переконується що поновлення батька чи матері в правах не суперечить інтересам дитини. Також суд враховує рівність прав та обов'язків батьків при утриманні дитини.

У результаті розгляду справи, суд виносить рішення, яким задовольняє позовні вимоги або про відмову у такому поновленні. Таке рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом 30-ти календарних днів.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь