A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

БУЛІНГ - ЦЕ НАСИЛЬСТВО

Дата: 04.05.2023 07:00
Кількість переглядів: 83

4 травня Міжнародний день протидії булінгу або

День боротьби з цькуванням (Anti-Bullying Day).

🤝День проголошено ООН у 2012 р. через визнання епідемії залякування і цькування.

ℹШкільне цькування або шкільний булінг (school bullying campaign) – загальний термін, яким означають систематичні переслідування з образами, цькуванням, упереджене ставлення у навчальному закладі.

🌐За даними ЮНІСЕФ, майже 70% дітей по всьому світу потерпають від цькування з боку однолітків.

Існує фізичний та психологічний шкільний булінг.

Проблема булінгу актуальна для більшості країн світу. Багаторічний досвід боротьби з цькуванням мають Швеція, Велика Британія, Канада.

Міжнародне законодавство захищає дитину від проявів булінгу.

📝Частина перша статті 16 Конвенції про права дитини передбачає, що жодна дитина не може бути об'єктом свавільного або незаконного втручання в здійснення її права на особисте і сімейне життя, недоторканність житла, таємницю кореспонденції або незаконного посягання на її честь і гідність.

🇺🇦В Україні стаття 52 Конституції України передбачає, що діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом.

📝Пункт 31 частини першої статті 1 Закону України "Про освіту" визначає булінг (цькування) - як діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого

📝Закон України №2657-VIII щодо протидії булінгу передбачає введення штрафів та притягнення винуватців до адміністративної відповідальності.

📝Стаття 1734 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Булінг (цькування) учасника освітнього процесу" передбачає адміністративну відповідальність.

📝Кримінальна відповідальність визначає, що з настанням 16 річного віку до кривдника мають застосовуватися санкції Кримінального кодексу України, якщо в його діях є ознаки складу кримінального правопорушення. У випадках особливо жорстокого поводження кривдника з жертвою, кримінальна відповідальність настає з 14 річного віку.

🌐Проблема булінгу актуальна для більшості країн світу. Багаторічний досвід боротьби з цькуванням мають Швеція, Велика Британія, Канада.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь