A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Сьогодні на державному календарі – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Дата: 22.06.2023 11:48
Кількість переглядів: 42

Фото без описуСьогодні на державному календарі – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Йдеться, передусім, про загиблих у період від 22 червня 1941 року по 9 травня 1945 року, окреслений радянськими ідеологами як період так званої «великої вітчизняної війни радянського народу». Що було перед тим – пропаганда СРСР воліла замовчувати, бо це ставило комуністичний режим в один ряд з нацистським, і належало ділити відповідальність з гітлерівцями за розв’язування Другої світової. Бо перед тим Москва була союзницею Берліна. І коли 1 вересня 1939 року Люфтваффе почав військове вторгнення до Польщі, Радянський Союз був на боці німців. 17-го вересня він теж де-факто вступив у війну, виконуючи зобов’язання перед Гітлером. Радянські війська увійшли на територію тодішньої Польської держави й окупували Західну Україну і Західну Білорусь. Відтак до 22 вересня 1939 р. Львів пережив подвійну облогу: із заходу нацистськими військами, зі сходу – радянськими.

 

Майже два роки сталінський режим підтримував окупаційні прагнення Гітлера, доки той не зрадив Сталіна і не зруйнував нацистсько-комуністичний союз своїм вторгненням до СРСР 22 червня 1941 року.

 

Про ті події – у відеосюжеті.
Отож відомо: ще у вересні 1939-го 120 тисяч українців розпочали світову боротьбу проти нацизму в лавах Війська Польського, 8 тисяч із них загинули упродовж першого місяця Другої світової війни.

 

Треба сказати, що з вересня 1939-го року в бойових діях Другої світової війни брали участь і кілька жителів сіл, що тепер входять до Нехворощанської громади. Зокрема ті, кому на той час випало проходити строкову службу, їх примусово відправляли в зони збройного конфлікту. Багатьом довелося воювати і після 9 травня 1945 року – вже проти Японії.

 

Відповідно до останніх уточнених даних, загалом у період з вересня 1939-го по вересень 1945-го загинули (у тім числі – цивільні особи під час німецької окупації):

 

857 чол. – з Нехворощі;
351 – з Маячки;
219 – із Соколової Балки;
183 – з Лівенського;
130 – з Шедієвого та Бурт;
123 – з Андріївки
69 – з Губарівки
по 42 чол. – з Рекунівки та Світлівщини.

 

Загалом з громади – майже 2 тисячі наших земляків!

 

Україна не переписує свою історію, а повертається до правдивих історичних фактів, позбуваючись пропагандистських наративів СРСР, які донині живуть в путінській росії, що й досі прагне відновити радянську імперію шляхом підкорення і поглинання країн, території яких до 1991 року входили до складу тоталітарної держави.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь