Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Сьогодні до Нехворощанського Будинку культури зійшлися небайдужі жителі громади, аби почути звіт голови ТГ Віктора Дубовича про роботу в першому півріччі 2023 року.

Дата: 01.08.2023 22:48
Кількість переглядів: 55

Фото без описуЯк було анонсовано, сьогодні до Нехворощанського Будинку культури зійшлися небайдужі жителі громади, аби почути звіт голови ТГ Віктора Дубовича про роботу в першому півріччі 2023 року. Прибули і трудові колективи комунальних установ, працівники виконавчого комітету, а також депутати.

 

«Ми працюємо максимально відкрито, і якщо у когось виникають запитання до керівництва громади, завжди можна прийти в сільську раду й дізнатися про те, що вас цікавить, – розпочав свій виступ В.Дубович. – Публічний звіт є також тим засобом, через який можна донести необхідну інформацію до людей, обмінятися думками і звірити позиції. Сьогодні є багато запитань з приводу нашого бюджету, його використання, зокрема й щодо надання допомоги ЗСУ, тому хочу вам про це розповісти…».

 

Віктор Олександрович назвав такі цифри: цьогорічний бюджет громади становить 57 мільйонів гривень. На початку року їх розподілили на захищені статті фінансування. Галузь освіти є основною, яка споживає найбільшу частку грошей – близько 42% від загальної суми кошторису. До того ж 19,5 млн мусили спрямувати на будівництво укриттів у навчальних закладах. Це вирішувалось разом з депутатами, як і всі інші питання.

 

Наступні видатки: 3,4 млн на медицину (сюди входять і ремонти сільських закладів охорони здоров’я та придбання для них медичних меблів). 2,8 млн витратимо на капітальний ремонт покрівлі над Соколовобалківським Будинком культури, 3,3 млн передбачено на будівництво теплогенераторної та на заміну системи опалення у Соколовобалківській школі. 100 тисяч уже витратили на виготовлення проєктно-кошторисної документації на ремонт даху над приміщенням Маячківської школи. На часі – знайти кошти на ремонт Лівенського СБК. Ще у нас є Центр надання соціальних послуг, який фінансується з місцевого бюджету, є заробітна плата працівників виконкому та працівників благоустрою…

 

Щодо надходжень до бюджету, то цього року вони зменшилися на 11 млн через недобір ренти від видобутку корисних копалин на території громади. Ще на 3,5 млн – від податку на заробітну плату. Та попри це ми працюємо над поповненням місцевого бюджету. Зокрема, зараз завдяки злагодженій роботі керівної команди, у використанні загалом близько 105 млн гривень. Це кошти, які надаються з державного та обласного бюджетів – наприклад, на будівництво дитсадка (майже 42 млн) та чотирьох житлових квартир для ВПО (близько 15 млн). Наша частка в цих сумах – 10 відсотків. «Ці гроші не можуть іти на ЗСУ, як би ми того не хотіли, – наголошував В.Дубович. – Вони надходять від донорів, тобто закордонних партнерів, на відновлення України. І довелося докласти багатьох зусиль, аби на державному рівні погодити ці будівництва у Нехворощі. Я переконаний, що наші діти достойні нового сучасного дитсадка. Тут буде все нове – від будівлі та меблів усередині до ігрових споруд та плитки на подвір’ї. До того ж, розбираючи стару споруду, ми обліковуємо всі матеріали, придатні для використання на інших об’єктах – можна піти й переконатися в цьому. І що важливо – це будівництво контролюватиметься технаглядом».

 

Відреагував голова ТГ на пропозицію не возити дітей у Соколовобалківський дитсадок, а скористатися досвідом сусідів з Дніпропретровщини – мовляв, хай пересидять вдома. «Якщо батьки мають бажання не переривати дошкільне виховання своїх дітей і готові тимчасово відвідувати заклад в сусідньому селі – ми будемо сприяти цьому!» – запевнив Віктор Олександрович.

 

Стосовно допомоги армії. «Ми допомагаємо, скільки можна в рамках діючого законодавства, адже сільрада – це бюджетна установа, а не приватна кишеня. І допомогу ми бачимо в комплексі. Отже, у нас є такі статті видатків: на поховання учасників бойових дій – виділено на початку року 54,9 тис. грн. Надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг сім’ї загиблого – 15,2 тис. грн. Видатки, пов’язані з наданням підтримки ВПО (вимушено переміщених осіб) – 667 тис. грн. Допомога воїнам та їхнім сім’ям – передбачено 2 мільйона, з них фінансову допомогу вже одержали 99 чоловік. Надано допомогу 64-м малозабезпеченим сім’ям, 29-м воїнам-інтернаціоналістам і чорнобильцям. Спрямували 24,2 тис. грн. постраждалим від підтоплення у Херсонській області. На оборонні заходи для цивільних осіб (укриття для дитсадків і шкіл) вже використано 15 млн.

 

Окремо голова розповів про субвенцію з нашого бюджету на Полтавське відділення тероборони. Депутати одностайно погодили виділення 150 тис., але такої статті видатків не передбачено законодавством, тому ці гроші повернулися назад і досі не використані.

 

Таким чином, загальна сума, передбачена на оборонні заходи, пов’язані із вторгненням росії в Україну, становить майже 22 млн. гривень.
Свої пояснення щодо можливих витрат з місцевого бюджету на ЗСУ дала начальниця фінансового відділу Любов Номеровська, підтвердивши все сказане В.Дубовичем.
«Нас іноді критикують за недостатню допомогу Збройним Силам, – продовжив Віктор Олександрович. – Але ми не можемо за бюджетні кошти купувати дрони, танки чи літаки, бо діємо в рамках закону. Проте на потреби армії йдуть вилучення з нашого бюджету. Зокрема, нам на 20% зменшили освітню субвенцію й ці кошти спрямували на ЗСУ, і це також слід враховувати як допомогу воїнам, адже натомість мусимо шукати внутрішні ресурси для закриття фінансових «прогалин», аби підтримати життєдіяльність громади. Бо життя в тилу не припиняється, ми повинні тут навчати дітей, лікувати хворих, доглядати самотніх пенсіонерів, приймати переселенців, створювати для них належні побутові умови, дбати про благоустрій, про водозабезпечення (до речі, найдешевше з-поміж навколишніх громад) і так далі. І на все треба гроші, а бюджетний гаманець не гумовий. Відрадно, що більшість людей це бачать і розуміють».

 

Відповідаючи на запитання присутніх Михайла Шевченка, Олени Полішко, Раїси Христенко та Любові Герасименко, голова громади повідомив, що двоповерховий будинок з чотирма квартирами для сімей з числа ВПО назавжди залишиться у Нехворощі, тому дивно, якщо хтось критикує цей проєкт. Стосовно реалізації у громаді програми «Доступні ліки», то вона повинна запрацювати вже з першого вересня – як почне діяти аптека в амбулаторії. Висловив задоволення від того, що у Нехворощі працює молода сім’я стоматологів, їхні послуги користуються великим попитом. Присутня Ірина Дяченко підтвердила, що ці послуги «якісні і дешевші, ніж в обласному центрі, до якого треба ще доїхати».

 

Щодо бешкетування підлітків, які розважаються в пізні години і псують майно в громадських місцях, то є напрацювання в плані встановлення камер вуличного відеоспостереження, до того ж ведуться перемовини про те, щоб у нас був свій поліцейський громади.

 

Пообіцяв голова у перспективі, коли настане мирне життя, реконструювати колишній пост ДАІ під автостанцію. Згадав і намір створити на базі старого приміщення амбулаторії, через відповідну державну програму, Центр реабілітації учасників бойових дій. «Але такі питання не вирішуються за один день, ми постійно і поступово рухаємося в напрямку їх реалізації» – підтвердив голова ТГ.

 

Свою промову В.Дубович завершив під оплески присутніх.
Потім слова попросив Василь Жорняк. Він заявив, що буває прикро, коли добрі наміри поліпшити соціальний рівень життя публічно критикують не чужі люди, а свої, чиї діти чи онуки відвідують той же дитсадок. Зазначив, що за останні два роки у громаді зроблено більше, ніж перед тим за два десятиліття. І це в таких складних економічних умовах! А якщо і є якісь негативні моменти (наприклад, закриття навчальних закладів у селах), то на це існують об’єктивні причини. «Держава ставить нас у певні економічні та законодавчі рамки, і не варто звинувачувати в усіх гріхах місцевих керівників та депутатів», – говорив Василь Дмитрович, закликаючи односельців не видавати особисті припущення, які можуть бути хибними, за доконаний факт. Пропонував спочатку уточнювати необхідну інформацію в сільраді чи в депутатів, а вже потім оприлюднювати свою позицію.

 

ПРЕССЛУЖБА ТГ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь