A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ДОВІДКА ПРО КОНСУЛЬТАЦІЇ

Дата: 14.08.2023 15:33
Кількість переглядів: 67

Фото без описуу процесі стратегічної екологічної оцінки документу державного планування “Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 0,0200 га для розміщення та експлуатації об'єктів і споруд телекомунікацій в межах с. Нехвороща на території Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області”.

Відповідно до положень статті 13 Закону України “ Про стратегічну екологічну оцінку” виконавчим комітетом Нехворощанської сільської ради були проведені консультації з органами, зазначеними в статтях 6,7,8 даного закону, а саме:

- центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, щодо стратегічної екологічної оцінки - Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України;

- центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, щодо стратегічної екологічної оцінки - Міністерством охорони здоров'я України;

- підрозділом з питань охорони навколишнього природного середовища Полтавської обласної державної адміністрації - Департаментом екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової  адміністрації;

- підрозділом з питань охорони здоров’я Полтавської області – Державною установою “Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України

 

В усі вище зазначені органи  виконавчим комітетом Нехворощанської сільської ради 15.05.2023 року були надіслані:

- проєкт документа державного планування місцевого рівня “Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 0,0200 га для розміщення та експлуатації об'єктів і споруд телекомунікацій в межах с. Нехвороща на території Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області” (далі проєкт);

- звіт про стратегічну екологічну оцінку проєкту “Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 0,0200 га для розміщення та експлуатації об'єктів і споруд телекомунікацій в межах с. Нехвороща на території Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області” (далі Звіт);

- повідомлення про оприлюднення проєкту документа державного планування  “Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 0,0200 га для розміщення та експлуатації об'єктів і споруд телекомунікацій в межах с. Нехвороща на території Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області .та звіту про стратегічну екологічну оцінку.

Відповідно до положень п.2 статті 13 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку” проєкт документа державного планування місцевого рівня, звіт про стратегічну екологічну оцінку та повідомлення про оприлюднення цих документів були подані на паперових носіях та в електронному вигляді.

Від Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України був отриманий лист №25/5-21/9623-23 від 19.06.2023 року “Про стратегічну екологічну оцінку” в якому були надані зауваження та пропозиції до Проєкту та Звіту.

Від Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової  адміністрації був отриманий лист від 09.06.2023 року №2379/03.2-25 “Про зауваження і пропозиції до проєкту  документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку.” в якому були надані зауваження та пропозиції до Проєкту та Звіту.

Від  Державної установи “Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України”був отриманий лист від 22.05.2023 року №01/744. Зауваження та пропозиції відсутні.

Від Міністерства охорони здоров'я України листів (в тому числі в 30-денний термін з дня отримання документів) з зауваженнями та пропозиціями до документу державного планування та звіту СЕО не надходило. Таким чином, відповідно до статті 13 Закону України у разі неподання таких зауважень і пропозицій протягом зазначеного строку вважається, що зауваження і пропозиції відсутні.

Сільською радою були розглянуті всі надані зауваження та пропозиції. За результатом розгляду були прийняті рішення щодо врахування (відхилення) цих зауважень та пропозицій в Проєкті та Звіті, що викладено в Таблиці 1 “Консультації з органами виконавчої влади, що реалізують державну політику в сфері охорони навколишнього природного середовища та охорони здоров'я у процесі стратегічної екологічної оцінки” складеної відповідно до Додатку 6 “Методичних рекомендацій із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування”  (Додаток №1 до Довідки про консультації).

Серед інших виправданих альтернатив (1- проєкт та Звіт без змін за результатами консультацій, 2 - “нульовий варіант”, 3 — інші альтернативні варіанти розташування ділянки під башту зв'язку, Проєкт та Звіт зі змінами за результатами консультацій),було обрано до затвердження документ державного планування – “Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 0,0200 га для розміщення та експлуатації об'єктів і споруд телекомунікацій в межах с. Нехвороща на території Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, звіт про стратегічну екологічну оцінку із внесеними змінами щодо врахування зауважень і пропозицій Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації.

 

Додатки до довідки про консультації:

Додаток №1: Таблиця 1 “Консультації з органами виконавчої влади, що реалізують державну політику в сфері охорони навколишнього природного  середовища та охорони здоров'я у процесі стратегічної екологічної оцінки”.

Додаток №2: Лист Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України №25/5-21/9623-23 від 19.06.2023 року “Про стратегічну екологічну оцінку”

Додаток №3: Лист Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації від 09.06.2023 року №2379/03.2-25 “Про зауваження і пропозиції до проєкту  документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку.”

Додаток №4: Лист  Державної установи “Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України від  від 22.05.2023 року №01/744.

 

 

Додаток №1 до

ДОВІДКИ ПРО КОНСУЛЬТАЦІЇ

 

Консультації з органами виконавчої влади, що реалізують державну політику в сфері охорони навколишнього природного  середовища та охорони здоров'я у процесі стратегічної екологічної оцінки”

Таблиця 1

Уповноважений орган

Редакція частини проєкту ДДП/звіту про СЕО, до якого висловлено зауваження (пропозиції)

Зауваження/пропозиції

Спосіб врахування (враховано/не враховано/ враховано частково)

Обґрунтування

 

До проєкту містобудівної документації та Звіту про стратегічну екологічну оцінку документа державного планування

“Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 0,0200 га для розміщення та експлуатації об'єктів і споруд телекомунікацій в межах с. Нехвороща на території Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області

1.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Стратегія просторового розвитку території територіальної громади.

Рекомендуємо урахувати у Проєкті вимоги статті 48 Закону України “Про охорону земель”, згідно з якою при здійсненні містобудівної діяльності необхідно передбачати заходи щодо:

- максимального збереження площі земельних ділянок з ґрунтовим і рослинним покривом;

- зняття та складування у визначених місцях родючого шару ґрунту з наступним використанням його для поліпшення малопродуктивних угідь, рекультивації земель та благоустрою населених пунктів і промислових зон;

- недопущення гідрологічного режиму земельних ділянок;

- дотримання екологічних вимог, установлених законодавством України при проєктуванні, розміщенні та будівництві об'єктів.

Враховано

 

В розділ 2 “Обгрунтування і пропозиції”, п. 2.5. Забудова території та господарська діяльність.  Стратегії просторового розвитку території територіальної громади. (сторінка 26) були внесені положення щодо необхідності заходів для охорони земель відповідно до Закону України “Про охорону земель”.

2.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Стратегія просторового розвитку території територіальної громади.

 

Звіт про стратегічну екологічну оцінку.

У Проєкті (підрозділ 2.2 “Природоохоронні та ландшафтно-рекреаційні території” розділу 2 “Обгрунтування проєктних рішень”) та Звіту пропонується доповнити відомості щодо природоохоронних територій та об'єктів, з урахуванням визначення, наведеного у підпункті 26 пункту 2 Порядку розроблення, оновлення, внесення змін та затвердження містобудівної документації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.09.2021 №926, зокрема щодо територій зарезервованих з метою наступного заповіднання, охоронних зон територій та об'єктів природно-заповідного фонду та складових структурних елементів екомережі, який визначений статтею 5 Закону України “Про екологічну мережу України”.

Враховано

Відповідні коригування внесені в Стратегію просторового розвитку та Звіт.

 

Стратегія просторового розвитку:

Розділ 2 “Обгрунтування і пропозиції”, п.  2.2. Природоохоронні та ландшафтно-рекреаційні території.  (сторінка 23).

 

Звіт: розділ 2. “Характеристика поточного стану довкілля, у тому числі здоров’я населення, та прогнозні зміни цього стану, якщо документ державного планування не буде затверджено (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень)”(сторінка 20).

3.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Звіт про стратегічну екологічну оцінку.

Звіт потребує доопрацювання в частині наведення повної та взаємоузгодженої між окремими розділами інформації щодо визначення, опису та оцінювання наслідків для всіх передбачених статтею 1 Закону України “Про стратегічну екологічну оцінку” складових довкілля — флори, фауни, біорізноманітті, надр, грунту, клімату, безпеки життєдіяльності населення та його здоров'я, матеріальних активів, об'єктів культурної спадщини та взаємодії цих факторів. Зокрема, у розділі 2 Звіту не наведена інформація щодо території Смарагдової мережі UA0000134 – Pryorilskyi.

Враховано

Відповідні коригування внесені в наступні розділи Звіту:

2. Характеристика поточного стану довкілля, у тому числі здоров’я населення, та прогнозні зміни цього стану, якщо документ державного планування не буде затверджено (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень). (сторінка 20).

 
5. Зобов’язання у сфері охорони довкілля, у тому числі пов’язані із запобіганням негативному впливу на здоров’я населення, встановлені на міжнародному, державному та інших рівнях, що стосуються документа державного планування, а також шляхи врахування таких зобов’язань під час підготовки документа державного планування. (сторінка 28-29).

 
6. Опис наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, у тому числі вторинних, кумулятивних, синергічних, коротко-, середньо- та довгострокових (1, 3-5 та 10-15 років відповідно, а за необхідності - 50-100 років), постійних і тимчасових, позитивних і негативних наслідків. (сторінка 30).

4.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Звіт про стратегічну екологічну оцінку.

У розділі 6 Звіту не зазначено, яким чином впливатиме планова діяльність на територію Смарагдової мережі UA0000134 – Pryorilskyi.

Враховано

Відповідні коригування внесені в наступні розділи Звіту:

6. Опис наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, у тому числі вторинних, кумулятивних, синергічних, коротко-, середньо- та довгострокових (1, 3-5 та 10-15 років відповідно, а за необхідності - 50-100 років), постійних і тимчасових, позитивних і негативних наслідків. (сторінка 30).

5

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Звіт про стратегічну екологічну оцінку.

У розділі 7 Звіту не зазначено про відповідні заходи, які заплановано вжити стосовно негативних наслідків для території  Смарагдової мережі UA0000134 – Pryorilskyi.

Враховано

Відповідні коригування внесені в наступні розділи Звіту:
7. Заходи, що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування. (сторінка 31)

6

Департамент екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової  адміністрації

Стратегія просторового розвитку території територіальної громади.

 

Звіт про стратегічну екологічну оцінку.

При підготовці Детального плану та Звіту замовником не взяті до уваги відомості, які були надані Департаментом (лист від 11.04.2023 №1484/03.2-24) на етапі розгляду заяви про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки, а саме: територія Детального плану відповідно до регіональної схеми формування екологічної мережі Полтавської області, погодженої розпорядженнямПолтавської обласної державної адміністрації від 14.02.2022 №58 “Про погодження регіональної схеми формування екологічної  мережі Полтавської області” та затвердженої рішенням пленарного засідання чотирнадцятої позачергової сесії восьмого скликання Полтавської обласної ради від 26 липня 2022 р. №457 “Про затвердження регіональної схеми формування екологічної мережі Полтавської області”, входять до Орільського місцевого екологічного коридору.

В звіті мають бути враховані вимоги природоохоронного законодавства України та Закону України “Про екологічну мережу Україні”.

Враховано

Відповідні коригування внесені в Стратегію просторового розвитку та Звіт.

 

Стратегія просторового розвитку:

Розділ 2 “Обгрунтування і пропозиції”, п.  2.2. Природоохоронні та ландшафтно-рекреаційні території.  (сторінка 23).

 

Звіт: розділ 2. “Характеристика поточного стану довкілля, у тому числі здоров’я населення, та прогнозні зміни цього стану, якщо документ державного планування не буде затверджено (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень)”(сторінка 20).

 

5. Зобов’язання у сфері охорони довкілля, у тому числі пов’язані із запобіганням негативному впливу на здоров’я населення, встановлені на міжнародному, державному та інших рівнях, що стосуються документа державного планування, а також шляхи врахування таких зобов’язань під час підготовки документа державного планування. (сторінка 28-29).
6. Опис наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, у тому числі вторинних, кумулятивних, синергічних, коротко-, середньо- та довгострокових (1, 3-5 та 10-15 років відповідно, а за необхідності - 50-100 років), постійних і тимчасових, позитивних і негативних наслідків. (сторінка 30).

 
7. Заходи, що передбачається вжити для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування. (сторінка 31)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь