Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Сьогоднішній день багатий на свята, серед яких є одне маленьке, але досить помітне – Всесвітній день фотографії.

Дата: 19.08.2023 23:16
Кількість переглядів: 29

Фото без описуСьогоднішній день багатий на свята, серед яких є одне маленьке, але досить помітне – Всесвітній день фотографії. Стосується воно практично кожного, адже навряд чи в Україні знайдеться хоч одна людина, яка не знає, що таке ФОТО. Усім нам не раз в житті доводилося фотографуватися (хоча б на якісь документи) чи брати в руки фотокамеру. Доводилося гортати важкі альбоми з пожовклими від часу паперовими світлинами, на яких зображено молодих батьків, дідусів-бабусь, однокласників, колег, армійських друзів чи зафіксовано якусь радісну подію. А як часто ми посміхаємось, вдивляючись в обличчя кумедної малечі, пізнаючи в ній себе в далекому дитинстві! Бо фотографія не тільки фіксує зображення, вона збуджує нашу пам’ять! Тому в кожній сім’ї зберігаються світлини, які давно стали родинною реліквією і вважаються дуже цінними, адже донедавна «ловити миті» вдавалося не кожному, лиш одиниці «дружили» з технологіями плівкової фотографії, гордо називаючись фотолюбителями! Тільки вони могли дозволити собі регулярно поновлювати свої приватні фотоархіви, інколи радуючи не дуже досконалими знімками ще й родичів та друзів.

 

Зате нині, з розвитком цифрових технологій, коли навіть кожен телефон має можливості фіксувати зображення, всі ми є фотографами. І сьогоднішнє свято є приводом не тільки погортати старі фотоальбоми і подякувати винахідникам фотографії за можливість бодай подумки повертатися нам у минуле, а й поцікавитися, коли ж народилася сама фотографія.

 

Першим практичним способом фотографування вважається дагеротипія – процес отримання зображення за допомогою світла на мідній пластині, покритій сріблом. Винайшов цей спосіб французький інженер Жозеф Нісефор Ньєпс, який у 1826 році за допомогою камери-обскури зробив фото, назвавши свою роботу «Вигляд з вікна». Експозиція тоді тривала вісім годин на яскравому світлі!

 

Цим винаходом зацікавився його колега Луї Жак Дагерр і почав інтенсивно працювати над покращенням процесу фотографування. Зрештою, 19 серпня 1839 року в Французькій Академії наук він представив спосіб надійного фіксування зображення на металевих пластинах з хімічним шаром, що містив у собі срібло, і це скорочувало процес експозиції до 30 хвилин. Академія відразу викупила у Дагерра патент, аби «подарувати його світові», таким чином надавши можливість багатьом вченим інженерам, фізикам та хімікам безкоштовно брати цей винахід на вдосконалення, досягаючи кращої якості зображень.

 

Так «народилася» фотографія, котра з тих пір пережила не одну хвилю вдосконалень. Скажімо, з винаходом фотопаперу зображення почали фіксувати на скляні пластини з нанесеним на них світлочутливим шаром, аби потім проєктувати його на фотопапір і таким чином тиражувати світлини. Потім винайшли гнучкі носії для негативів – фотопластини і фотоплівки. У 1861 році британський фізик Джеймс Максвелл зумів відтворити кольорове фото, а в 1975 році інженер компанії Eastman Kodak Стівен Сассон винайшов цифровий фотоапарат, який фіксував зображення на магнітний носій за допомогою електронної матриці, що мала роздільну здатність всього 0,01 мегапікселя.
Але справжня історія цифрової фотографії починається з камери «Mavica», випущеної компанією Sony в 1981 році. Це стало справжньою технічною революцією, хоча такий спосіб фіксації зображення привернув до себе увагу фотолюбителів не відразу, а лише в 1986 році, коли для широкого загалу споживачів у продаж стали надходити дві моделі цифрових фотокамер – «Sony Mavica MVC-A7AF» та «Sony Pro Mavica MVC-2000».

 

З тих пір цифрова фотографія розвивається стрімко й безупинно, тепер камери максимально компактні, зручні й досконалі, «нашпиговані» різними функціями для обробки зображень ще до того, як їх «перекинуть» в комп’ютер. Проте не обов’язково мати професійну камеру, щоб фотографувати, зараз кожен може взяти до рук мобільний телефон і зупиняти щасливі миті свого життя скільки завгодно, аби потім, переглядаючи світлини, посміхатися, сумувати чи тамувати подих.

 

До речі, завдяки цифровим технологіям з’явився новий жанр фотографії – селфі, коли людина фотографує сама себе. За ним прийшла мода виставляти такі знімки на широкий загал на різних сторінках у мережі Інтернет.

 

Отже, Всесвітній день фотографії – це свято всіх, хто любить фотографувати і фотографуватися, хто вміє «полювати» за неповторними миттєвостями. Тож не гайте часу й сьогодні, сміливо беріть до рук будь-яку техніку, здатну зафіксувати зображення, і вперед! Долучайтеся до заворожливого світу фотографії та залучайте до нього друзів і близьких. Вдалих вам кадрів, цікавих сюжетів, творчої снаги і головне – щоб потім, з висоти часу, ваші фотошедеври допомогли вам поринути у приємні спогади!
ПРЕССЛУЖБА ГРОМАДИ

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь