Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

СТОЛИЧНІ ГОСТІ У НАШІЙ ГРОМАДІ

Дата: 23.09.2023 19:19
Кількість переглядів: 135

Фото без опису22 вересня у Нехворощі з робочим візитом побувала група народних депутатів України на чолі з депутатом 149-го виборчого округу Костянтином КАСАЄМ. До нас завітали співголова депутатського міжфракційного об’єднання «ВПО України» Максим ТКАЧЕНКО; Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав НОСЕНКО; Голова підкомітету з питань діяльності органів прокуратури Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Владлен НЕКЛЮДОВ, а також нардепи Віталій ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ, Павло ФРОЛОВ, Олег АРСЕНЮК та Олександр ЮРЧЕНКО.

   Біля Будинку культури гостей зустрічали голова ТГ Віктор ДУБОВИЧ із заступницями, а також сім’ї переселенців – родини ПЕРЕСІЧАНСЬКИХ, ЗАІКІНИХ, ХОРУЖИХ. Адже головне питання, яким цікавились депутати, – соціальний захист внутрішньо переміщених осіб, їх умови перебування на території громади.

   «Повномасштабне вторгнення росії до України перетворило на внутрішньо переміщених осіб мільйони наших громадян, – розповів Костянтин Іванович. – За різними даними, кількість переселенців всередині країни може сягати 7 млн осіб. Аби допомогти державі ефективніше розв’язувати проблеми людей, яким довелось залишити свій дім, наш колега Максим Ткаченко разом з кількома однопартійцями ініціював створення міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО України». І дуже добре, коли місцеві жителі сприймають переселенців не як тимчасових мешканців, а як односельців».

   Начальниця відділу соціального захисту населення виконавчого комітету Юлія Раджабова розповіла, що на даний час у громаді зареєстровано 378 вимушено переміщених осіб, тобто 200 жінок, 74 чоловіків і 104 дитини. З них 95 осіб похилого віку і 21 особа з обмеженими фізичними можливостями. Також у цьому числі – багатодітна родина.

   В.Дубович додав, що всі вони у полі зору соціальних служб, діти шкільного віку навчаються у закладах освіти, дошкільнята мають можливість відвідувати наші дитсадки. У селі Лівенське на базі колишнього НВК ще торік облаштовано прихисток, його жителі забезпечені побутовою технікою та всім необхідним. У Нехворощі родині Пересічанських у тимчасове користування надано комунальне житло, глава сім’ї працює будівельником. Марія Хоружа теж працює землевпорядницею на території Соколовобалківського старостинського округу, а це дуже важливо зараз для всіх – мати роботу і стабільне фінансове забезпечення.

   «На даний час ми зводимо для ВПО двоповерховий будинок на чотири квартири за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії», – пояснювали гостям Віктор Дубович і його заступниці Ольга ХОМЕНКО та Зоя КОРОЛЕНКО, запросивши оглянути хід будівництва. Виконроб Ярослав Картавий показав гаражі, на яких уже змонтовані дерев’яні конструкції покрівлі, та майбутнє житло, де «виростає» другий поверх. Будівельники працюють без вихідних, бо їм належить здати об’єкт «під ключ», з усіма комунікаціями та облаштованою територією до Нового року.

   До речі, це перший такий об’єкт в Україні для внутрішньо переміщених осіб, він перебуватиме в комунальній власності, а право заселитися в новенькі квартири одержать переселенці, котрі мають дефіцитні професії, необхідні для розвитку та обслуговування громади. Як от стоматологи Заікіни чи спеціалістка по земельних питаннях М.Хоружа. Можливо, хтось приїде до нас працювати лікарем, то будемо раді. «Може й комусь із нас тут знайдеться квартира?» – жартували депутати, почувши, що загальна площа кожної сягатиме до 90 квадратних метрів. Не всі містяни мають такі просторі кімнати, як будуть тут.

   В ході спілкування нардепи цікавились всіма деталями як будівництва житла, так і тими умовами, що створені для переселенців у наших старостинських округах. Відповіді на свої запитання вони почули від заступниць голови ТГ Світлани КАЛІНІЧЕНКО та Іванни ПОЛУХІНОЇ.

   Керівники громади розповіли і про хід зведення нового дитсадка, потім запропонували оглянути амбулаторію, адже ці об’єкти теж є соціально важливими. Дізнавшись, що наші сімейні лікарі практикують щотижневі виїзди в сільські заклади охорони здоров’я для прийому пацієнтів, депутати схвально відгукнулися про такий досвід. А ще звернули увагу на той факт, що Нехвороща стоїть на перетині двох областей, має чудову річку і головне – прагне розвивати свою інфраструктуру таким чином, щоб усі мешканці та родини ВПО нашої громади одержували тут необхідні соціальні послуги: освітні, медичні, культурні, адміністративні тощо.

   Насамкінець столичні гості оглянули центральну частину Нехворощі, Парк медиків, на мить зупинилися біля церкви, пройшли парковими алеями.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь