A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Кому з підприємців не потрібно встановлювати касові апарати?

Дата: 29.09.2023 17:56
Кількість переглядів: 50

Фото без описуКасовий апарат, або реєстратор розрахункових операцій (РРО) – це електронний пристрій, який фіксує продаж товарів чи послуг, та передає відповідну інформацію до фіскальних органів. РРО можуть бути апаратними (звичайний касовий апарат) та програмними (спеціальна програма яка встановлюється на смартфон, планшет, чи комп’ютер). Зручність останнього полягає у тому, що для його використання не потрібно придбавати спеціального обладнання.

Ще у 2022 році планувалося зобов’язати підприємців встановити РРО, що мало допомогти вести прозорий облік касових операцій, а також підвищити довіру споживачів, однак війна внесла свої корективи і задля підтримання економіки країни, від цієї ідеї тимчасово відмовилися. Повернути штрафи за відсутність касових апаратів вирішили з 1 жовтня 2023 року. Тож підприємцям варто попіклуватись про наявність РРО, належним чином зареєстрованого у податковій службі.

Проте, обов’язок мати реєстратор розрахункових операцій стосується не всіх. Так ФОП першої групи, які є платниками єдиного податку, не зобов’язані використовувати касові апарати.

Звільнено від обов’язку використовувати касовий апарат і деякі категорії підприємців:

  • які продають воду, молоко, квас, олію та живу рибу з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів;

  • які продають гарячі страви та безалкогольні напої в їдальнях навчальних закладів;

  • які займаються продажем проїзних, перевізних документів та білетів державних лотерей;

  • де контрагенти не проводять готівкові розрахунки за отримання товарів (послуг) у місцях їх зберігання (склади, оптові бази тощо);

  • які реалізують газети, журнали, листівки, конверти, поштові марки у кіосках, на лотках або у розносках за умови, що питома вага цієї продукції становить понад 50% від загального товарообігу.

Також РРО не зобов’язані використовувати ФОП 2-4 груп, які є платниками єдиного податку та ведуть роздрібну торгівлю на території сіл, за умови, що їхній річний дохід не перевищує 167 мінімальних заробітних плат, на сьогодні це 1118900 грн. Проте, такі підприємці зобов’язані вести розрахункові книжки.

Для отримання додаткової інформації звертайтеся до фахівців Новосанжарського бюро правової допомоги: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11 або за телефоном  (05344) 3-28-60. 

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правничої допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь