Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

ЗАСІДАННЯ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

Дата: 25.10.2023 14:53
Кількість переглядів: 261

Фото без описуСьогодні у кабінеті голови громади Віктора Дубовича відбулось засідання виконавчого комітету сільської ради. Однією з перших присутні розглянули пропозиції комісії з питань перейменування вулиць, назви яких містять російське походження. Секретарка цієї комісії Інна Чернуха повідомила про напрацьовані результати в цьому плані. Пояснила, що визначитися з новими назвами і перейменувати вулиці треба до кінця року, інакше потім це зробить за нас обласна військова адміністрація.

   Також Інна Миколаївна повідомила, що в усіх селах нашої громади нові назви вулиць, які підпадають під перейменування, узгоджені з їх жителями і не викликають суперечок. Дискусія розгорілася тільки навколо нової назви вулиці Пушкіна, що в Нехворощі. Тут організувалася ініціативна група, яка пропонує назвати вулицю ім’ям загиблого земляка Анатолія Петренка, і навіть зібрала 58 підписів на підтримку такої ідеї. Щоправда, четверо підписантів потім добровільно відкликали свої підписи, пояснивши це тим, що пізніше вони усвідомили: називати вулиці прізвищами загиблих зараз не на часі.

   Водночас інша ініціативна група зібрала підписи під проханням назвати вулицю Пушкіна ім’ям Руслана Щербини – мовляв, це теж наш загиблий земляк, якого треба вшанувати подібним чином.

   Враховуючи таку ситуацію, комісія просить членів виконкому підтримати наступну позицію: до кінця війни не називати вулиці іменами загиблих, аби не провокувати в селі зайві суперечки. Після перемоги всі воїни-земляки будуть вшановані належним чином та рівнозначно, і жителі громади вирішуватимуть, яким чином: встановленням меморіальних дошок, створенням Алеї слави, закладанням парку чи іншим способом. А зараз втягувати імена захисників у політичні спекуляції не варто.

   Присутні одностайно підтримали цю позицію, схваливши ідею підібрати для вулиці Пушкіна нейтральну назву. Врахували, що були пропозиції назвати Степовою чи Балковою, та найбільше громадян підтримують ідею повернути вулиці її історичну назву Филівська. Це підтвердив і член виконкому Василь Жорняк.

   Тут варто зробити невеликий екскурс в історію і пояснити, що до 1923-го року, коли утворилася сільська рада, органом самоврядування у Нехворощі була волосна управа. Село поділялося на так звані сотні, тобто кутки, «мікрорайони», що мали свої назви: Базарянська сотня, Спаська, Малосухівська, Великосухівська, Раківська, Лобачівська, Замлинівська, Зеленоклинівська. У тім числі – й Филівська, що охоплювала територію нинішньої вулиці Пушкіна і провулка Бджоляного. Звідки пішла ця назва, сказати важко, але в архівних документах Филівська сотня Нехворощанської волосної управи зустрічається від початку 19-го століття. Дотепер між старожилами можна почути: «по филівській дорозі», «жителі Филівки», «на филівському кутку» тощо.

   Отже, виконком схвалив нову назву вулиці Пушкіна – Филівська.

   Розглядаючи наступне питання, заступниця голови громади Зоя Короленко інформувала про необхідність затвердити граничні норми витрат на копіювання чи друк документів, що надаються сільрадою за запитом на інформацію. Зокрема, розповіла, що трапляються випадки, коли люди вимагають надати копії документів об’ємом до сотні сторінок. Це несе за собою суттєві витрати паперу, ксероксної фарби, електроенергії тощо, значно прискорює зношуваність оргтехніки. Тому присутні схвалили пропозицію скористатися Постановою Кабміну №740 від 2011 року і встановити, що відтепер безкоштовно можна одержати в сільраді до 10 друкованих сторінок, а решту – вартістю 0,2% від визначеного прожиткового мінімуму за одну сторінку, тобто по 5 грн. 36 коп.

   Далі члени виконкому затвердили виконання бюджету сільради за 9 місяців поточного року, а також у зв’язку зі зміною керівниці Центру надання соціальних послуг, внесли зміни до складу комісії з визначення ступеня індивідуальних потреб особи, яка потребує надання соцпослуг на непрофесійній основі. При цьому голова громади В.Дубович звернув увагу на необхідність переглянути в майбутньому критерії для відбору осіб, яким потрібна підтримка з боку нашого Центру. На думку Віктора Олександровича, ставити на обслуговування варто тільки після висновків комісії, що людина не має дієздатних родичів і справді потребує сторонньої допомоги.

   ПРЕССЛУЖБА ТГ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь