A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

село соколова балка

Дата: 29.11.2023 13:40
Кількість переглядів: 67

Фото без описуЗа переказами, назва села походить від прізвища першого поселенця – заможного козака Сокола, який наприкінці XVIII ст. перебрався сюди з Нехворощі й оселився тут при балці, заснувавши невелике поселення. Сталося це на початку ХІХ століття.

   Невеликий хутір, «приписаний» до Нехворощанської волості Костянтиноградського повіту, поступово розростався до сільця (рос. – «деревни»), а в 1880 році, коли тут збудували дерев’яну Георгіївську церкву, набув статусу села.

   Станом на 1888 р. в селі було 386 господарств, у яких мешкало 2426 осіб.

   З 1923 р. Соколова Балка стала центром сільської ради у складі Нехворощанського району. Станом на 1926 р. тут нараховувалося 465 дворів і 2513 жителів (1215 чоловіків і 1298 жінок).

   З 9 листопада 2017 р. село входить до складу Нехворощанської СТГ, на даний час тут діють виробничі бази ТОВ «Новофарм» і СП «Полтавська газонафтова компанія» (спільне українсько-британське підприємство, сфера діяльності якого пошук і розвідка нових родовищ, видобуток нафти, газу та конденсату, переробка вуглеводневої сировини). Працюють заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст., дитячий садок «Берізка», лікарська амбулаторія сімейної медицини, відділення «Укрпошти», бібліотека, Будинок культури, кафе і мережа торгових точок. На території Соколовобалківського старостинського округу зареєстровано 13 селянських фермерських господарств.

   7 листопада 1967 р., відкрито пам’ятник Т.Г.Шевченку – один з кращих пам’ятників українському світочу на Полтавщині. Скульптуру висотою 2,9 м виготовлено із залізобетону в Дніпровській (Дніпропетровській) скульптурній майстерні. На ній зображено поета на повний зріст з непокритою головою, одягненого в пальто, полу якого розвіває вітер. Права рука поета зігнута в лікті й притримує пальто біля грудей.

Скульптура стоїть на постаменті, праворуч якого – цегляна стела, обрамлена мармуровими плитами, на якій напис:

«І на оновленій землі

Врага не буде супостата,

А буде син і буде мати,

І будуть люди на землі.

Т.Шевченко».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь