A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Чи можуть обмежено придатного військовослужбовця направити до військової частини, яка виконує завдання на передовій, або близько до неї?

Дата: 30.11.2023 12:43
Кількість переглядів: 33

Фото без описуВ нашій країні з кожним днем стає все більше військовослужбовців, тому все швидше назріває потреба розібратись у всіх нормативно-правових актах, які стосуються їхніх прав. Назрілим на сьогодні є питання виконання завдань на передовій обмежено придатними військовослужбовцями.

Рішення про визнання військовослужбовця обмежено придатним до військової служби приймається в індивідуальному порядку військово-лікарською комісією. До уваги береться військова спеціальність, займана посада, вік, робота, що фактично виконується, пристосованість до неї особи, яка проходить медичний огляд.

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби непридатні до служби у:

  • десантно-штурмових військах,

  • плавскладі,

  • морській піхоті,

  • спецспорудах (за винятком підрозділів забезпечення).

Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у:

  • частинах (підрозділах) забезпечення,

  • територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки,

  • установах, організаціях, навчальних закладах.

  Питання визнання військовослужбовця обмежено придатним  регулюється наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України». [https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text]

Фактичної заборони щодо направлення обмежено придатного військовослужбовця в ту частину, яка виконує поставленні їй завдання на передовій, або близько до неї в законодавстві не міститься. Але, у разі такого направлення повинні виконуватись наступі умови:

  • військовослужбовець із обмеженою придатністю не може бути направлений на службу в морську піхоту та в десантно-штурмові війська;

  • у постанові військово-лікарської комісії повинно бути чітко зазначено, які види служби та які посади протипоказані такому військовослужбовцю з урахуванням стану його здоров’я;

  • посада і вид служби мають бути пов’язаними з діяльністю саме забезпечення військової частини. Це означає, що не може бути посада «стрілець», гранатометник» тощо.

Якщо хоч одна з умов порушена– військовозобов’язаний може подати письмовий рапорт на ім’я командира частини, та просити перевести на посаду, яка відповідає стану його здоров’я. Якщо на рапорт командування не реагує, тоді вступає в дію положення Розділу V Дисциплінарного статуту Збройних сил України. В такому разі можна скаржитись на дії командування.

Отже, обмежено придатні військовозобов’язані можуть виконувати завдання в військовій частині, яка виконує поставленні завдання на передовій, або близько до неї, тільки тоді, якщо їм дозволяє стан здоров’я та дотримані вище зазначені умови.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Новосанжарського бюро правової допомоги: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11.

Також функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правничої допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь