A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Порядок визнання особи недієздатною та встановлення опіки

Дата: 22.12.2023 11:23
Кількість переглядів: 30

Фото без описуСьогодні досить поширеним є питання щодо порядку встановлення опіки. Більшість людей ототожнюють опіку із здійсненням постійного догляду за особою. Проте, ці поняття мають суттєві відмінності, хоча обидва вони передбачають здійснення догляду за іншою особою, однак опіка може бути встановлена лише над недієздатною особою в судовому порядку, при цьому, встановлення опіки вимагає від опікуна виконання цілої низки обов’язків та проходження через доволі складну процедуру визнання особи недієздатною.

Що таке цивільна дієздатність?

Цивільна дієздатність – це здатність фізичної особи своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов’язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Коли особа визнається недієздатною?

Особа визнається недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Хто може подати заяву про визнання особи недієздатною?

Заяву про визнання особи недієздатною можуть подати:

  • члени сім’ї особи, яку визнають недієздатною;

  • близькі родичі особи, яку визнають недієздатною, незалежно від їх спільного проживання;

  • орган опіки та піклування;

  • психіатричний заклад.

Яка процедура визнання особи недієздатною?

Заява про визнання особи недієздатною подається до суду за місцем проживання особи. Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Суд розглядає справу про визнання особи недієздатною за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Які наслідки визнання особи недієздатною?

Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Коли цивільна дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, відновлюється?

Цивільна дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, відновлюється за заявою опікуна або органу опіки та піклування, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Визнання особи недієздатною – це крайній захід, який застосовується лише в тому випадку, коли особа внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Визнання особи недієздатною має серйозні наслідки для її цивільних прав та обов’язків.

Для отримання додаткової інформації звертайтеся до фахівців Новосанжарського бюро правової допомоги: смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правничої допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь