A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

«КОЛЯД, КОЛЯД, КОЛЯДУЮ – ПЕРЕМОГУ НАШУ ЧУЮ!»

Дата: 13.01.2024 13:30
Кількість переглядів: 89

Фото без описуЗ давніх-давен з-поміж нашого народу повелося відзначати в цю пору Маланки та Щедрий вечір. Молодь влаштовувала театралізовані дійства: гурти у яскравому вбранні ходили від двору до двору, вітаючи господарів з Новоріччям та бажаючи добра, достатку і гарних врожаїв. За це їх пригощали солодощами, варениками, пирогами, кутею. Прихід таких гостей вважався гарною ознакою, і чим більше їх завітає – тим щедрішим буде Новий рік. Тож до кого не завітали щедрівники-колядники, ті могли навіть образитися й відчути певну тривогу: чому ж це до нашого двору не зайшли?

   Звісно, життя вносить свої корективи, і вже не так часто на вулицях села можна зустріти подібні гурти. Але й зовсім ця традиція не відійшла в минуле, її продовжують учасники художньої самодіяльності – як от з Нехворощанського будинку культури, які теж вийшли привітати своїх земляків. Щоправда, їхні колядки, з огляду на ситуацію в державі, дещо осучаснилися, однак звучали так само щиро й весело, із жартами, як і століття тому:

   «Будьте бадьорі, кохані, здорові,

   Переможної всім нам зими!

   Очі радістю й щастям хай сяють,

   Буде спокій та мир на землі!

Ми щедруєм і співаєм,

Долі кращої бажаєм,

З фронту гарних лиш новин,

Щоб позбулися орди!».

  Цього разу почали колядувати з колективу сільської амбулаторії, потім завітали до магазину «Сорока», зайшли до Свято-Миколаївської церкви, де співали колядки біля Різдвяного вертепу, а продовжили віншування земляків у сільській раді. Потім завітали до всіх торгових точок, що в центрі села, до колективів комунгоспу, ЦНСП та відділу освіти, аптеки, Нової пошти, ветеринарного магазину, автозаправної станції та авторемонтного пункту ПП Сидоренка. І скрізь, куди б не заходили колядники, їх приймали тепло, щиро, з усмішками й аплодисментами. Багато хто виходив сфотографуватися з ними. Навіть звичайні перехожі чи покупці, угледівши веселий гурт, з цікавістю спостерігали за дійством, підходили до скриньки з написом «Кошти на ЗСУ» і вкидали гривні.

   Таким чином нехворощанські артисти наколядували у своєму селі майже ДЕСЯТЬ тисяч гривень! Ці кошти будуть передані на потреби наших воїнів-земляків, у першу чергу – на їх лікування.

   Ми дякуємо усім, хто не зостався байдужим, хто долучився до цієї вертепно-благодійної акції. Кожна ваша гривня буде використана на користь захисників, а значить – для наближення перемоги!

   Будемо вірити в ЗСУ і сподіватися, що наступного року всі ми колядуватимемо чи зустрічатимемо колядників у вільній від путінської орди рідній державі! Як співалося в колядках,

«Новий рік – ти в зеленій формі,

Захисник і заступник мрій,

Ти заходь до нас із благом Божим,

Принеси нам з собою Мир!».

   Тож миру всім, достатку і здоров’я! Колядуймо, святкуймо Новоріччя за старим стилем, попри всі лихі наміри ворогів! Бо доки на нашій землі лунають українські колядки, доти житиме під мирним небом і Україна!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь