A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

Земельний ринок відкрився для юридичних осіб

Дата: 30.01.2024 15:11
Кількість переглядів: 38

Фото без описуЗ 2024 року розпочався новий етап земельної реформи, землі сільськогосподарського призначення зможуть купувати юридичні особи, при цьому цей обсяг обмежений 10 тис. га. 

З липня 2021 року до 2024 року купувати землі сільськогосподарського призначення площею до 100 га могли тільки фізичні особи - громадяни України.

З січня 2024 року набули чинності норми закону № 552-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення".

Згідно з ними встановлено, що з 1 січня 2024 року загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 10 тисяч гектарів, у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше 10 тисяч гектарів. При цьому, якщо громадянину України належить право власності на частку у статутному (складеному) капіталі, у пайовому фонді юридичної особи або лише на окремі акції, паї, вважається, що такому громадянину, крім земельних ділянок, що належать йому на праві власності, також належить право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею, що дорівнює площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи, учасником (членом, акціонером) якої він є, помноженої на розмір частки такого громадянина, вираженої у відсотках, у статутному (складеному) капіталі, пайовому фонді цієї юридичної особи.

Іноземцям заборонено купувати частки в статутному капіталі, акції, паї, членство в юросіб (крім як в статутному капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення, поки інше не вирішать громадяни України в ході референдуму.

Крім того, заборонено продавати землі державної і комунальної власності.

До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок, виділених в натурі власникам земельних паїв, не може бути менше їх нормативно-грошової оцінки.

Нагадуємо, що у разі виникнення додаткових питань, Ви можете звертатися до Новосанжарського бюро правової допомоги за адресою:                          м. смт. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11.

Також функціонує єдиний телефонний номер системи правничої допомоги –     0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь