A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Нехворощанської громади
Полтавська область, Полтавський район

В Україні змінилися правила спадкування

Дата: 29.02.2024 19:26
Кількість переглядів: 24

Фото без описуКожен із нас у своєму житті хоча б одного разу зіштовхувався з необхідністю прийняття спадщини після смерті родича чи близької особи. Загалом же кожній людині важливо бути поінформованим про законодавчі зміни у цій сфері.

30.01.2024 року набули чинності одразу два нормативно-правові акти, якими внесено зміни до порядку прийняття спадщини в нашій державі.

Зокрема, це Закон України від 08.11.2023 № 3450-IX «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини», яким визначено, що відтепер місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна. Якщо спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону України "Про міжнародне приватне право".

Також вищевказаним законом внесено зміни до Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України, зокрема їх доповнено пунктами 20, 21, в яких йдеться про те, що у період дії воєнного стану в Україні та протягом двох років з дня його припинення або скасування у випадку, якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи або дня, з якого її оголошено померлою, строки, встановлені статтями 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1276, 1277, 1283, 1298 Цивільного кодексу України, обчислюються з дня державної реєстрації смерті особи. При цьому часом відкриття спадщини вважається день смерті спадкодавця або день, з якого спадкодавця оголошено померлим, незалежно від часу державної реєстрації смерті.

Ще одним важливим нормативно-правовим актом, який вносить зміни до сфери спадкових правовідносин та набув чинності знову ж таки 30.01.2024 є Закон України від 08.11.2023 № 3449-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини».

Ним вносяться зміни до законів «Про нотаріат», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції».

Відтепер статтями 66, 71 Закону України «Про нотаріат», передбачено, що свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з них, видається за місцем відкриття спадщини, крім випадків, встановлених  Цивільним кодексом України.

Частину третю статті 13 Закону України «Про нотаріат» викладено в новій редакції, відповідно до якої нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, крім заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених цим Законом.

    Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до фахівців Новосанжарського бюро правової допомоги: селище Нові Санжари, пл. Перемоги, 11.

   Також функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правничої допомоги   – 0800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь